Slørugle - Tyto alba

Sted:
Den optimale lokalitet for en slørugle er en gård med store lader. Der bør vælges en lade, hvor der enten er korn eller halm. Der skal være gode ind- og udflyvningsforhold for sløruglen, dvs. der skal være en eller flere åbninger i laden, der altid er åbne. Åbninger skal være mindst 15 x 15 cm. Da en del af sløruglens kost består af vandspidsmus, er det en fordel, hvis der er en voldgrav eller et vandhul tæt ved gården.

Materialer:
Kassen bygges af krydsfiner (6-10 mm), spånplader eller ubehandlede brædder (ca. 10 mm). Inspektionslemmen er vigtig, da sløruglen gylper meget i sin kasse. Efter 4-5 år med ynglen bør man kigge i kassen, og hvis der er meget gylp, fjerne det meste.

Ophængning:
Kassen placeres ovenpå en hanebjælke ca. 6-8 m over ladens gulv eller ca. 3-5 m over loftrummets gulv, således at den sidder godt på langs af hanebjælken. Den kan sættes fast med 2 stk. vinkeljern - et i hver ende. For at stabilisere kassen, kan der, sættes et eller to støttebrædder på hanebjælken under kassen.
Der kan også laves et hul i ladens gavl. Hullet skal have samme størrelse som kassens indflyvningshul. Kassen sættes op på indersiden af gavlen, således at sløruglen kan flyve direkte ind i kassen udefra. De to huller skal altså dække hinanden. Benyttes denne metode skal der være yderligere et hul i gavlen, som sløruglen kan benytte, når den vil ind på ladens loft. Til sidst lægges der et tyndt lag halm i bunden af kassen.

Se eksempler på ophængningsmetoder - Klik her