Slørugle - Tyto alba

Sted:
Den optimale lokalitet for en slørugle er en gård med store lader. Der bør vælges en lade, hvor der enten er korn eller halm. Der skal være gode ind- og udflyvningsforhold for sløruglen, dvs. der skal være en eller flere åbninger i laden, der altid er åbne. Åbninger skal være mindst 15 x 15 cm. Da en del af sløruglens kost består af vandspidsmus, er det en fordel, hvis der er en voldgrav eller et vandhul tæt ved gården.

Materialer:
Redekassen bygges af krydsfiner (6-10 mm), spånplader eller ubehandlede brædder (ca. 10 mm). Inspektionslemmen er vigtig, da sløruglen gylper meget i sin redekasse. Efter 5-6 år med ynglende slørugler, bør man derfor tage et kig i redekassen sidst på året, og hvis der er meget gylp fjerne det meste - men ikke alt, lad et lag på 3-5 cm. blive tilbage som redematriale. Det er bland andet her inspektionslemmen kommer til sin ret, når redekassen skal renses.

Dimensioner:
Højde : 400 mm
Bredde : 800 mm
Dybde : 400 mm
Indflyvningshul: 150 x 170 mm
Inspektionslem: 150 x 150 mm
Afstand mellem ydervæg og skillevæg: 300 mm
Åbning i skillevæg: 150 x 300 mm

Opsætning:
Redekassen placeres ovenpå en hanebjælke ca. 6-8 m over ladens gulv eller ca. 3-5 m over loftrummets gulv, således at den sidder godt fast på langs af hanebjælken. Den kan sættes fast med 2 stk. vinkeljern - et i hver ende. For at stabilisere redekassen, kan der sættes et eller to støttebrædder på hanebjælken under redekassen.
Der findes også en anden mulighed til opsætning af redekassen. I stedet for opsætning på en hanebjælke kan man vælge, at der skal være direkte indflyvning til redekassen udefra, ved at lave et hul i ladens gavl. Hullet skal have samme størrelse som redekassens indflyvningshul. Redekassen sættes op på indersiden af gavlen, således at sløruglen kan flyve direkte ind i redekassen udefra. De to huller skal altså dække hinanden. Benyttes denne metode skal der være yderligere et hul i gavlen, som sløruglen kan benytte, når den vil ind på ladens loft. Til sidst lægges der et tyndt lag halm i bunden af redekassen.

Se eksempler på redekasser og ophængningsmetoder -Klik her