Slørugle - Tyto alba

Sted:
Den optimale lokalitet for en slørugle er en gård med store lader. Der bør vælges en lade, hvor der enten er korn, halm og/ eller husdyrhold. Sådanne forhold giver gode livsbetingelser for mus, som er sløruglerne foretrukne føde. Der skal være gode ind- og udflyvningsforhold for sløruglen, dvs. der skal være en eller flere åbninger i laden, der altid er åbne - året rundt. Åbninger skal være mindst 20 x 20 cm. Da en del af sløruglens kost består af vandspidsmus, er det en fordel, hvis der er en voldgrav eller et vandhul tæt ved gården.

Materialer:
Redekassen bygges af krydsfiner (6-10 mm), spånplader eller ubehandlede brædder (ca. 10 mm). Inspektionslemmen er vigtig, da sløruglen gylper meget i sin redekasse. Efter 5-6 år med ynglende slørugler, bør man derfor tage et kig i redekassen sidst på året, og hvis der er meget gylp fjerne det meste - men ikke alt, lad et lag på 3-5 cm. blive tilbage som redematriale. Det er bland andet her inspektionslemmen kommer til sin ret, når redekassen skal renses.

Dimensioner:
Højde : 400 mm
Bredde : 800 mm
Dybde : 400 mm
Indflyvningshul: 150 x 170 mm
Inspektionslem: 150 x 150 mm
Afstand mellem ydervæg og skillevæg: 300 mm
Åbning i skillevæg: 150 x 300 mm

Opsætning:
Redekassen placeres ovenpå en hanebjælke ca. 6-8 m over ladens gulv eller ca. 3-5 m over loftrummets gulv, således at den sidder godt fast på langs af hanebjælken. Den kan sættes fast med 2 stk. vinkeljern - et i hver ende. For at stabilisere redekassen, kan der sættes et eller to støttebrædder på hanebjælken under redekassen.
Der findes også en anden mulighed til opsætning af redekassen. I stedet for opsætning på en hanebjælke kan man vælge, at der skal være direkte indflyvning til redekassen udefra, ved at lave et hul i ladens gavl. Hullet skal have samme størrelse som redekassens indflyvningshul. Redekassen sættes op på indersiden af gavlen, således at sløruglen kan flyve direkte ind i redekassen udefra. De to huller skal altså dække hinanden. Benyttes denne metode skal der være yderligere et hul i gavlen, som sløruglen kan benytte, når den vil ind på ladens loft. Til sidst lægges der et tyndt lag halm i bunden af redekassen.

Se eksempler på ophængningsmetoder ved at Klikke her

Halv- og færdigfabrikerede sløruglekasser
Hvis du ikke syntes du har tid og lyst til at bygge din redekasse selv, er der også mulighed for at købe halv- og færdigfabrikerede sløruglekasser.
Se nedenstående to eksempler.

Halvfabrikerede sløruglekasser

Redekassen som ses til venstre på billederne herover, hænger overalt i Danmark og leveres af virksomheden:
Granby pack A/S. Holmen 5, 4800 Nykøbing F

Telefon: +45 54418400
E-mail: info@granbypack.dk
Hjemmeside: www.granbypack.dk

Kasserne, som er lavet i 6mm birkekrydsfinér er nemme at indrette og samle til redekasser, og har den store fordel at vægten kun er på 6 kg. - dvs. at de er forholdsvis nemme at håndterer i stor højde, og da redekasserne altid skal hænge inden døre og derfor aldrig bliver udsat for vand eller fugt har den ringe materialetykkelse, (modsat en udendørs kasse), ingen betydning for en lang levetid.

NB! Kasserne bliver leveret som vist ovenfor - altså helt rå. Dvs. at man selv skal lave indflyvningshullet, inspektionslem og skillevæg.

Varebetegnelse: GB9-F-1. varenr. 100210 med indvendig mål 788x388x460mm
Priser:- v/ 1 stk. kr. 385,00- v/ 5 stk. kr. 239,00/stk.- v/25 stk. kr. 177,00/stk.
Ved ordre u/kr. 2.000,00 kommer der et ekspeditions- og fragttillæg. Alle priser er ex. moms.

Færdigfabrikerede sløruglekasser

Firmaet www.zinkbakken.dk har et godt bud på en færdig sløruglekasse (redekassen til højre) til en fornuftig pris.direkte til siden med sløruglekassen ved at klikke her. Firmaet har også et stort udvalg af redekasser til andre fuglearter, foderautomater, m.m.

Firmaet www.greentools.dk der er beliggende i Them ved Silkeborg, er et andet firma der sælger top kvalitetsredekasser i Lærketræ eller douglasgran til ugler og andre fugle. Gå direkte til siden med uglekasser ved at klikke her

Endeligt, er der også Dansk Ornitologisk Forenings Naturbutik www.naturbutikken.dk som har et stort udvalg af kvalitetsredekasser, foderhuse m.m. til fornuftige priser. Så hvis du vil støtte fuglesagen, så gå direkte til siden med redekasser m.m. og bestil din fuglekasse ved at klikke her